Una setmana amb ulls de científic

Una setmana amb ulls de científic

La setmana de la ciència torna cada curs a l’escola Mary Ward Barcelona, carregada d’activitats que volen familiaritzar els alumnes amb el coneixement del món físic

Els alumnes més grans de l’escola Mary Ward Barcelona a través de diverses activitats i tallers a l’entorn de la ciència, en alguns dels quals es fa participar també els més petits de la casa a fi de familiaritzar-los amb el mètode. Enguany, doncs, 1r i 2n d’ESO veuran una pel·lícula il·lustrativa del tema, però també, juntament amb 3r d’ESO, aniran a parvulari a fer diversos tallers als petits. Aquests hi observaran, per exemple, si un cos flota o no flota, reaccions amb substàncies no perilloses, hi analitzaran poliedres, o pensaran com fer un coet.  Paral·lelament el grup de 1r d’ESO confeccionarà una maqueta del sistema solar, els de 2n en faran una de la cèl·lula, els de 3r d’ESO tindran un taller sobre la cristal·lització, i els de 4t crearan un mural amb una línia cronològica dels esdeveniments científics més importants. La branca de les arts, com ja és tradició, també prendrà part en la setmana en l’organització d’un concurs de fotografia de temàtica matemàtica.

 

Més enllà de la Setmana de la Ciència, els alumnes de Mary Ward estan en contacte amb el món científic al llarg de tot el curs. Com ho fan a cada etapa?

LLAR

A la Llar, de manera lúdica, es treballen els sentits (l’eina fonamental del mètode científic!) per mitjà de tallers d’experimentació sensorial en què es manipulen elements diversos, s’experimenten pesos majors o menors, colors, sons, etc.

 

INFANTIL

A Infantil, a través de diferents projectes com ara “Entusiasma’t” (en el qual es treballen conceptes com la mesura, el pes, la temperatura, amb diferents instruments (regles, balances, termòmetres, etc.)) s’exercita el raonament lògic, la recerca d’informació per diferents canals i s’introdueix el mètode mitjançant l’elaboració d’hipòtesis i la comprovació empírica d’aquestes. Els alumnes són protagonistes del seu propi aprenentatge atès que són ells els qui escullen allò que volen investigar.

 

PRIMÀRIA

A Primària, també a través de diferents projectes com en el cas de l’etapa d’Infantil, s’exercita el mètode científic en un nivell de major complexitat a cada curs. Novament els alumnes escullen quin projecte d’investigació volen emprendre entre diversos que els són proposats.

 

SECUNDÀRIA

A l’ESO es combina equilibradament el coneixement científic teòric amb el coneixement pràctic al laboratori, on s’experimenten fenòmens físics i químics diversos. En aquesta etapa es dona molta importància al domini del llenguatge matemàtic (cabdal per a la investigació científica). Aquest es treballa no només de forma clàssica a l’aula, sinó també per mitjà de Matheutikos, un programa informàtic interactiu. Conté una part teòrica (amb explicacions detallades consultables en voler) i una de pràctica, amb exercicis autocorregibles, que disposen d’un ajuda que seqüencia els passos que cal fer-hi en cas que l’alumne no els recordi.

This site is registered on wpml.org as a development site.