Història


Per explicar i entendre els orígens del nostre col·legi de Barcelona, és necessari destacar la gran personalitat de dos dels seus primers col·laboradors i situar-nos històricament a l’Alemanya dels anys en què Hitler no només tancava i confiscava els edificis dels col·legis de les congregacions religioses, sinó que, a més, prohibia a les religioses treballar a les escoles. Nymphenburg (Munic), tot i que estava molt vigilat, va poder continuar l’activitat docent durant un temps.
També a Espanya s’estaven vivint temps difícils. A l’agost de 1936, va arribar a la casa de Nymphemburg com a refugiat Mossèn Higini Anglès, cèlebre musicòleg i incansable promotor de la renovació litúrgica. A la crònica del Col·legi s’explica que va ser “l’home providencial que va despertar l’interès de les religioses per Espanya”.
I en una conversa entre Mossèn Anglès i la Infanta Pilar d’Espanya, casada amb un príncep de Baviera, va néixer el pla per fundar el col·legi a Barcelona.
El 29 de juny de 1939 van arribar a Barcelona les dues primeres religioses: Mater Maria Josefa Schmid, que seria la primera superiora, i M. Bernadette Auth, la primera directora.
A l’octubre de 1939, va començar a funcionar el col·legi amb el nom de Santa Elisabeth, al carrer Laforja, número 41.
L’esperit dinàmic, disciplinat, innovador i obert de les religioses va encaixar perfectament amb el dels col·laboradors, fonamentalment Mossèn Anglès i Mossèn Batlle, que havien participat activament en experiències pedagògiques tan importants com l’escola Montessori i l’escola Blanquerna de Barcelona.
ESDEVENIMENTS IMPORTANTS
  • L’any 1946 es compra l’edifici i el jardí del carrer Copèrnic a les monges benedictines ja que les dependències del col·legi havien quedat petites.
  • El 1948 s’acaben les obres d’adaptació de l’edifici i es trasllada al carrer Copèrnic una part del col·legi, que s’anomenarà Bienaventurada Virgen María.
  • L’any 1949 arriba un reforç de 13 germanes romaneses, entre les quals M. Consolata, Melosa, Johanna, Hildegard, Stefanie…
  • El 25 de març de 1954 es beneeix la primera pedra de l’edifici nou. Quan se n’acaben les obres, tota l’escola es trasllada al carrer Copèrnic.
  • L’any 2002 s’obre la guarderia.
  • L’any 2013 es canvia el nom del col·legi pel de la fundadora, Mary Ward.
  • L’any 2018 la titularitat passa a la Fundació Narcís Jubany.
Print Friendly, PDF & Email